Monday, November 8, 2010

Postimehe põlevkivilugu ei ületanud künnist

Tänane Postimees süüdistab esiküljel Reformierakonda soovis allutada kogu Eesti põlevkivitootmine VKG kontrollile, milleks Reformierakond sebib VKG mehi Eesti Energia nõukokku (aasta tagasi suunati sinna Janek Parkmann). Praegu on Eesti Energia üldkoosoleku õigustes siiski endiselt majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts (IRL). Ning sama partei tiiva all tegutseb ka VKG nõukogu, mille esimees Jens Haug töötab MKMis lennuohutusspetsialistina.

Sestap on arusaadav, et Postimehe pommlugu ei ületanud uudiskünnist Rahvusringhäälingus, BNSis, Äripäevas ega Luige grupeeringu väljaannetes. Selle asemel on kogu muu meedia energia-teemaks nr 1 endiselt Juhan Partsu sõda tuulikutoetustega.



VKG üritab omasid Eesti Energia otsustajate sekka saada (17)

Postimees Online 08.11.2010 08:39
Viru Keemia Grupp (VKG) nautis aastaid soodsat põlevkivi hinda, mida doteerisid elektritarbijad. Eeliskohtlemise taastamiseks tahab VKG suruda riigile kuuluva Eesti Energia nõukokku omainimeste enamuse.
Kui märtsivalimiste võidu järel võtab Reformierakond endale ka majandusministri portfelli, läheb Eesti Energia nõukogu liikmete nimetamine täielikult ühe erakonna kontrolli alla. Praegu nimetab poole nõukogust rahandusminister ja teise poole majandusminister.
Reformierakond on seda olukorda kasutades juba saatnud Eesti Energia nõukogusse ühe VKGga tihedalt seotud olnud ärimehe.
Viimastel nädalatel on avalikkuses põimunud mitu energeetikaga seotud teemat. Esmalt tuli Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) välja sooviga kärpida taastuvenergiatasusid, sellele vastas Reformierakond teatega, et tahab riigistada gaasi põhivõrgu.
Eesti Energia kaaperdamise skeem on iseenesest väga lihtne. Loomulikult võib taotleda Eesti Energia Kaevanduste lahutamist energiafirmast, luues iseseisva riikliku kaevandusfirma. Aga lihtsam on saavutada soovitu teist teed pidi – saades energiafirmalt soodsama põlevkivihinna.

Edasi loe Postimees Plussist.
Andrus Karnau

No comments:

Post a Comment