Thursday, January 27, 2011

Looduse Fondi hääletu võitlus kaevepiirangu eest

Riigikogu keskkonnakomisjoni protokollist ei selgu, kes on põlevkivi kaevemahtude piiramise vastu. Protokollis ei kattu ka poolt/vastu/erapooletute häälte arv kohalolnuks märgitute arvuga.
Samas on loodusefondi esimene mees parlamendikomisjoni protokolli märgitud eriti familiaarselt ainult eesnime pidi (mis kogemata kattub peaaegu täiuslikult ühe endise kurikuulsa ametniku täisnimega). Allpool on ka ELFi Nõukogu praegune koosseis ja ELFi pressiteade, kuidas "võideldi" üliolulise keskkonnapiirangu eest. Eesti meedias ei ületanud teema uudiskünnist.


Riigikogu Keskkonnakomisjoni istungi protokoll nr 196

Tallinn, Toompea
Esmaspäev, 24.01.2011
Algus 11.00; lõpp 12.40

Juhataja: Mart Jüssi
Protokollija: Asta Salandi
Võtsid osa: Mart Jüssi, Katrin Karisma-Krumm, Mari-Ann Kelam, Valeri Korb, Erki Nool, Kalle Palling, Rain Rosimannus, Rein Ratas, Mark Soosaar, Elle Kaur (nõunik), Vivi Aleksejeva (nõunik), Asta Salandi (konsultant)
Kutsutud: 2. päevakorrapunkti juurde: SA Eestimaa Looduse Fondi juhatuse esimees Jüri-Ott, juhatuse liige Ivar Tamm ja nõukogu liige Andres Tarand, Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse põhiüksuse nõunik Rein Raudsep;
/.../

2. SA Eestimaa Looduse Fondi kiri 10.12.2010 nr 3/468
SA Eestimaa Looduse Fond on oma kirjas Riigikogu keskkonnakomisjonile teinud ettepaneku algatada maapõueseaduse muumine eesmärgiga vähendada põlevkivi kaevandamismahtusid. Oma ettepanekus toetuvad nad Riigikogus heaks kiidetud Põlevkivi riiklikule arengukavale 2008-2015 ja valitsusliidu programmile aastateks 2007-2011.
SA Eestimaa Looduse Fondi ettepanek on muuta maapõueseaduse § 251 alljärgnevalt:
„Põlevkivi aastane kaevandamismäär on kalendriaastas kõigi lubade alusel kokku maksimaalselt kaevandada lubatud põlevkivi kogus. Põlevkivi aastane kaevandamismäär on 15 miljonit tonni alates 2015. aastast.
Kavandatava seadusemuudatuse kohta andsid kommentaare Jüri-Ott Salm ja Andres Tarand.

Keskkonnaministeerium ei toeta maapõueseaduses sätestatud piirmäära muutmist enne vastavate rakendusuuringute läbiviimist. Keskkonnaministeeriumi poolse seisukoha s Rein Raudsep.

Pärast sõnavõttude ärakuulamist pandi ettepanek algatada maapõueseaduse muutmine:
hääletamisele.
Otsustati:
Mitte algatada maapõueseaduse muutmise seaduse eelnõu (4 poolt, 3 vastu, 1 erapooletu).



Eestimaa Looduse Fondi Praegune nõukogu:


Rainer Nõlvak - nõukogu esimees, Curonia Research nõukogu esimees ja Let's do it Global eestvedaja

Andres Arrak - majandusteadlane, Eesti Ettevõtluskõrgkool Mainor, ettevõtluse instituudi direktor

Rein Einasto - geoloog, Tallinna Tehnikakõrgkooli professor

Üllas Ehrlich - majandusteadlane, Tallinna Tehnikaülikooli keskkonnaökonoomika professor

Ahti Heinla - Skype asutaja ja Let's do it Global eestvedaja

Mart Jüssi - hülgeuurija, riigikogu saadik

Rainer Kuuba - maastikuökoloog, Võru Instituudi direktor

Henri Laupmaa - IT ettevõtja, Goodwill Group Ltd juhataja

Sakarias J. Leppik - ortodoksi vaimulik ja ühiskonnategelane

Riinu Rannap - zooloog, Tartu Ülikooli Ökoloogia- ja Maateaduste Instituudi teadur

Andres Tarand - kliimauurija

Uudo Timm - lendoravauurija, Keskkonnateabe Keskuse keskkonnaregistri osakonna juhataja

Daniel Vaarik - meediauurija, vabakutseline konsultant

Katarina Veem - merebioloog, SA Baltic Sea 2020 programmijuht






Riigikogu keskkonnakomisjon ei toetanud põlevkivikaevandamise vähendamist


Eestimaa looduse fond (ELF) teatas 25. jaanuaril, et tutvustas päev varem riigikogu keskkonnakomisjonis ettepanekut algatada maapõueseaduse muudatus, mille sisu on vähendada põlevkivi kaevandamismahtu 15 miljoni tonnini 2015. aastaks. Riigikogu keskkonnakomisjon ettepanekut ei toetanud.

Nii riigikogus heaks kiidetud põlevkivi riiklik arengukava 2008–2015 kui ka valitsusliidu programm aastateks 2007–2011 näevad ette põlevkivi kaevandamismahtude piiramist 15 miljoni tonnini aastas, kuid valdkonda reguleerivas maapõueseaduses on põlevkivi aastane kaevandamismäär endiselt 20 miljonit tonni.

Keskkonnakomisjonis ettepanekut tutvustanud ELF-i juhatuse esimehe Jüri-Ott Salmi sõnul soodustatakse riigikogus vastu võetud üliolulist keskkonnakoormuse piirangut ignoreerides „raiskava majanduse jätkumist, mis on otseses vastuolus Euroopa Liidu energiapoliitika põhimõtetega”.

Riigikogu keskkonnakomisjoni liikmed pidasid algatatud teemat oluliseks, kuid ettepanek ei saanud hääletusel piisavalt toetust ja seadusemuudatust ei võetud menetlusse. ELF avaldas sellise tulemuse üle pettumust. Varem oli ka keskkonnaministeerium teatanud, et ei toeta maapõueseaduses sätestatud piirmäära muutmist enne vastavate rakendusuuringu tegemist.
ELF-i hinnangul oleks kaevandamismahtude piiramine andnud võimaluse kasutada maavara pikemat aega ning vähendada keskkonnakoormust või hoida see vähemalt praegusel tasemel. Teatavasti on Eesti maailmas esikahekümne seas süsinikdioksiidi heite poolest, arvestades CO2-heidet elaniku kohta. Oluline osa sellest tuleb just põlevkivikasutusest. Samuti on kaevandamise piiramine ainus võimalus peatada kaevandamisest ja põlevkivi töötlemisest rikutud alade pidev laienemine.

ELF

No comments:

Post a Comment