Saturday, October 9, 2010

Kaevandustevahetus: VKGle Sompa, Eesti Energiale Usnova (uudis portaalist E24)

Palju üleüldist ja valdavalt ka hüsteerilist kära tekitanud maadevahetusega võrreldes on meedia kaevelubade vahetuse ära seedinud ilma igasuguse erutuseta.  Kuigi seekord vahetusse läinud rahvusliku rikkuse, põlevkivi, hind pole suurusjärkudeski võrreldav Seli/Kranichi/Annuse/Reiljani maatehingutega.




Eesti Energia saab Narva II karjääri kaeveloa
08.10.2010 17:35
Täna sõlmitud kokkuleppe alusel saab Eesti Energia Kaevandused enda kasutusse Usnova (Narva II) karjääri kaeveloa ning annab omalt poolt Viru Keemia Grupile vastu Sompa kaevanduse loa.

Kaevelubade vahetus on kasulik mõlemale poolele, kuna vahetuse järel saab kumbki ettevõte enda kasutusse ala, mis asub tänase kaevevälja ja tootmise naabruses, teatasid Eesti Energia AS ja Viru Keemia Grupp AS.
Eesti Energia hinnangul on Usnova kaeveväljalt võimalik varuda ligikaudu 18 miljonit tonni energeetilist põlevkivi, mis on kavas väljastada tänase Narva karjääri kaudu. Samasse suurusjärku jääb ka Sompa allmaakaevandusest saadava põlevkivi hulk.
Lisaks kohustub Viru Keemia Grupp võõrandama Eesti Energia Kaevandustele Narva põlevkivikarjääri II mäeeraldisel asuva Usnova kinnistu.
Ettevõtete aastased lubatud kaevandamismäärad lubade vahetusest ei muutu. VKG-l on see 2,77 miljonit tonni, Eesti Energia Kaevandustel 15,01 miljonit tonni.
Eesti Energia Kaevandused on Eesti Energia kontserni kuuluv ettevõte, mis tegeleb põlevkivi kaevandamisega varustamaks elektri- ja õlitootjaid kütuse ja toorainega. Ettevõttel on kaks kaevandust ja kaks karjääri ning raudteeveoga tegelev üksus. Eesti Energia Kaevandustes töötab ligi 3000 inimest.
Viru Keemia Grupp on Eesti erakapitalil põhinev põlevkivi ümbertöötlev ettevõte. Aastas töötleb VKG 1.8 mln. tonni põlevkivi, millest saab kõrgekvaliteetset põlevkiviõli, elektri - ning soojuse tootmiseks kasutatavat generaatorgaasi ning peenemaid kemikaale. Kontserni 11 ettevõtetes leiab rakendust rohkem kui 1400 inimest.
Toimetas: Laura Raus
E24

1 comment:

  1. See näitab selgelt, kuidas "tehti ära" erakapitali kasuks ja riigi kahjuks olev vahetus.18 miljonit tonni energeetilist põlevkivi vahetati ca 33 miljoni tonni vastu.Andmed peatatud Sompa kaevanduse varude kohta leiab lingilt: http://www.waerkun.org/Sompa-kaevandus , kus kaevanduse viimane direktor Hr. Jaan Surva raamatus 90 aastat põlevkivi kaevandamist eestis.(Sompa kaevandus-lõpetamata ajalugu. autor Jaan Surva)kõik faktid mustvalgelt kirja pannud.
    Teine märkimisväärne fakt selle juures on see, et tõestub järjekordne vale ning hämamine planeeringute suhtes, millega VKG vastavalt Ojamaa kaevevälja põlevkivi mahule viidates ehitab ajutise(25 aastat) toimiva kaevanduse tehnokompleksi Võrnu külasse.Sompa kaevanduse aktiivsete varude lisandumisel tuleb Ojamaa kaevevälja varude väljutamise 25 aastale tuleb nüüd lisada juurde vähemalt 30 aastat(vt.info http://www.waerkun.org/Sompa-kaevandus

    ReplyDelete