Sunday, October 17, 2010

VKG kaevandus 35 aastaks

Mäetaguse vallalehes tunnistab VKG juhatuse liige Margus Kottise, et tehasesse viiva lintkonveieri maa kasutamiseks kavatsetakse sõlmida RMK-ga leping 35 aastaks. Mis on tähelepanuväärne, kuna Ojamaa Kaevandusele on kaeveluba  välja antud 25 aastaks. Ja sellest tähtajast lähtus ka kaevanduse tootmiskeskuse septembri lõpus kinnitatud KSH.  35-aastase kaevandamise jutt on eriti huvitav ka pärast septembris esitatud Ojamaa Kaevanduse  taotlust suurendada aastast lubatavat kaevemahtu 0.3 miljoni tonni võrra (praegu 2,5 miljonit tonni aastas).

Samas vallalehes on ka teade 12. oktoobrist 12. jaanuarini Kiikla rahvamajas üleval olevast Imre Peenema fotonäitusest "Põlevkivile kaotatud maa". Pealkiri jätab mulje, nagu oleks oleks Ida-Virumaad uuristanud üksteise võidu mitte fashistid, kommunistid ja kapitalistid, vaid sellega on hakkama saanud Isand Põlevkivi isiklikult.  Loodan jõuda näitust vaatama usus, et autori objektiivi ette on jäänud peale põlevkivi ka selle kaevandamise korraldajad.



VKG raiub lintkonveierile metsa teed
Mäetaguse Elu,  Oktoober, Nr 9 (178) 2010

VKG alustas Ojamaalt Kohtla-Järvele kulgeva põlevkivikonveieri tarvis tee rajamist, see peaks plaanide kohaselt valmima tuleva aasta veebruari alguseks.
Konveieri trassi alal, mis on 12,5 km pikk, raiutakse võsa ja langetatakse puid. OÜ VKG Kaevandused juhatuse liikme Margus Kottise sõnul lähevad mahavõetud puud müüki. „Linnas loetakse täpselt kokku, kui palju puid maha võetakse, metsa seisukohalt on see suhteliselt väike kogus,“ ütles Kottise.
"Trass on kogu pikkuses maha märgitud, meile kuuluvate maade peale on raadamisload olemas, meil on
kokkulepe RMKga neile kuuluvatel maadel raadamiseks, samuti on meil kokkulepped naaberkruntide
omanikega," rääkis Kottise. RMK-le kuuluvate maade kasutamiseks sõlmib VKG kuni 35 aastaks, see on konveieri kasutusea lõpuni, piiratud asjaõiguse lepingud. Esialgu tegutsetakse RMK juhatuse nõusolekul, ütles
Kottise.
Tema sõnul on lintkonveier põlevkivi transportimiseks kõige keskkonnasõbralikum võimalus. Konveier suudab ühes tunnis toimetada kaevandusest õlivabrikusse 700 tonni põlevkivi. 30 tonni peale võtvaid autosid läheks sama koguse jaoks tarvis peaaegu veerandsada.

Ekskursioon kaevandusse
Kottise ütles, et lähiajal algatatakse vallas kaevandusala detailplaneeringu arutelu. Siis on VKG-l plaanis korraldada kaevanduse territooriumile ja kaevandusse endasse külaskäik, kus huvilistest kohalikud inimesed
näeksid, mis kaevanduses toimub.
„Meiepoolne plaan on olemas, nüüd peab täpsemalt läbi mõtlema, kuidas seda korraldada, sest üle 10 inimese korraga kaevandusse viia ei saa,“ sõnas Kottise.
Kaevanduse ekskursiooni idee on heaks kiitnud ka vallavanem Aivar Surva, tema sõnul oleks see üks võimalus, kuidas kohalikud inimesed saaksid kaevanduse tegemistest parema ülevaate.
ME

No comments:

Post a Comment